By Published On: augustus 16th, 2022

Mindfulness is dé methode om van spanning en angstklachten af te komen.

Want Mindfulness zorgt ervoor dat je veel meer in het hier-en-nu leeft.

Er is al zo veel geschreven en gezegd over Mindfulness en toch zijn er nog te veel mensen die hier nog niet mee bekend zijn of de voordelen ervan kennen. Eeuwig zonde vind ik, vanuit mijn eigen ervaring voeg ik daarom graag wat toe.

Door Mindfulness te beoefenen train je jezelf als het ware om meer in het hier-en-nu te zijn. En dus niet in gedachten bij het verleden (waar vaak pijn ligt) of in de toekomst (waar vaak angst ligt)

Met Mindfulness gebruik je al je zintuigen, tenminste, je gebruikt ze veel bewuster. Horen, zien, ruiken, voelen en proeven. De meest simpele handeling kun je al veel bewuster doen door deze heel opmerkzaam uit te voeren.

Lopen bijvoorbeeld. Heel precies opmerken hoe je de ene voet voor de andere plaatst. Of bij het eten van een stuk fruit. Ook dan weer heel bewust ervaren hoe je deze vasthoudt, snijdt, proeft en doorslikt. Geheid dat het stuk wandelen er iets leuker door wordt of het eten van het stuk fruit, doordat je dit heel bewust doet. Maar in essentie gaat het er nog niet eens om dat je die bewuste handeling beter en intenser gaat ervaren, maar dat je door het mindfull te doen, je brein traint om dit ook in andere handelingen toe te passen.

Het uiteindelijke doel is om meer in het hier-en-nu te zijn. De plek vrij van pijn en vrij van angst. Meer vrij te komen van piekeren dus, waardoor je ook minder stress ervaart.

Dus, hoe doe je dit nou?

En dat kun je dus al oefenen door hele normale handelingen bewuster, oftewel mindfull te doen.

Denk maar eens aan :

 1. Je tandenpoetsen (extra voordeel dit doe je iedere dag)
 2. Uit bed stappen
 3. Je boterham smeren
 4. Wandelen
 5. Je kind naar bed brengen
 6. Iets eten

Doe je deze kleine trainingen regelmatig, al is het maar een paar minuten, dan heb je daar op de langere termijn enorm voordeel van.

Wil je nog een stap verder?

De meest bekende handeling die je kunt doen, is bewust ademhalen. Heel precies letten op je inademing en vervolgens op je uitademing. Zijn ze even lang? Zit er een onregelmatigheid in? Adem je helemaal tot diep in je buik? Merk je op hoe je zit? Merk je op of je lichaam warm of koud voelt tijdens het ademen.

Een ander woord hiervoor is mediteren.

Mediteren ligt heel dicht tegen Mindfulness aan. Mindfulness kan echter iedere handeling zijn, zolang je die maar met aandacht doet. Opmerkzaam, en bewust in het moment. Bij Meditatie gaat het vooral om de ademhaling.

Merk je dat je gedachten krijgt, dat je afdwaalt, dat je ineens minder bewust met de handeling bezig bent, dan stop je weer met denken, en gaat weer terug naar de handeling die je mindfull aan het doen was.

Het is 100% normaal dat je afdwaalt. Iedereen heeft dat. Je hoeft dus ook niet teleurgesteld te zijn dat dit gebeurt, want het gebeurt zeker. Zo is ons brein nu eenmaal ingesteld.

Het is juist de bedoeling door regelmatig te trainen dat je hier meer ervaring mee krijgt en er ruimte ontstaat om niet met die gedachtestroom mee te gaan, maar er vanaf een afstand naar te kijken. Zo word je niet je gedachten, maar heb je jouw gedachten. Er ontstaat meer ruimte om er niet direct in mee te gaan. Ook geniet je tegelijkertijd meer van de normale dingen. Je brein zit minder in gedachten vast waardoor je meer ruimte krijgt voor ervaringen.

Heerlijk toch?

Dus hoe doe je dat nou?

 1. Consequent. Hiermee bedoel ik iedere dag. En dan liever iedere dag 2 minuten dan dat je gelijk hals-over-kop een uur probeert, en dat uiteindelijk niet weet vol te houden.
 2. Maak er een vast moment van. Door dit te koppelen aan een andere activiteit dat al een vast moment heeft, vergroot je de slagingskans met maar liefst 50%!
 3. Probeer al je zintuigen te ervaren. Ga in je handeling ze één voor één af. Wat voel je? Hoor je? Proef je? Zie je? Hop na een poos van het ene zintuig naar het andere.
 4. Meer is het niet.

Verwacht geen wereldschokkende verandering. Ten minste; niet direct. Die verandering komt echter zeker. Maar dan langzaam en ongemerkt.

De effecten zijn groots!

Om maar wat te noemen:

 • Meer rust in het moment
 • Minder vatbaar voor stress
 • Minder vatbaar voor onder druk gezet worden
 • Vertragen in plaats van versnellen wordt de norm
 • Overzicht in plaats van het verliezen van focus
 • Meer ervaren in en met het lichaam
 • Meer in het hier-en-nu
 • Meer regie over eigen gedachten en handelingen. Je kiest deze bewuster dan dat je ze ondergaat

En wie wil dat nou niet?

Verspil geen dag langer meer.

Lees ook

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Volg de online masterclass

  Ga naar de bovenkant