Een Sparringpartner. Wat heb je eraan?

 

Een goede sparringpartner is essentieel in je pad naar groei. Ergens logisch ook. Als je zelf alle antwoorden al hebt, hoef je de vragen niet te stellen. Maar dan heb je ook al je doelen al bereikt.

En dat is simpelweg niet zo; dus heb je van tijd tot tijd gewoon een goede sparringpartner nodig.

Iemand die je op een hoger niveau brengt dan je nu staat.

Waar moet een goede sparringpartner dan aan voldoen?

Wat ik met name bij ondernemers veel hoor, is dat ze vaak werken zonder adviseur, klankbord of sparringpartner. Dit is simpelweg zo gegroeid in de loop van de tijd. Jouw bedrijf is gegroeid tot wat het nu is. Jij bent daarin meegegroeid. Ook allemaal heel logisch.

Het enige probleem dat vaak ontstaat is dat je er te dicht op zit, waardoor je niet scherp genoeg meer kunt kijken naar wat er nog te verbeteren of te veranderen valt.

Dit komt ook doordat je als mens veel op de automatische piloot doet, in routines terugvalt en er zo ook minder tijd overblijft om creatief te denken. En omdat je al zover gekomen bent, zonder hulp; waarom zou je dan nu ineens op zoek gaan naar een sparringpartner? Toch?

Ik zeg onzin!

 

Door je opnieuw op te stellen als leerling; kan een sparringpartner je nog veel verder brengen dan je nu denkt. Er is altijd wat te leren. Ook als je nu al heel succesvol bent. Niet iedereen lukt dat.

Waar moet je dan vooral op letten als je op zoek gaat naar een sparringpartner?

  1. Met stip op 1 veiligheid. Je moet je veilig voelen bij die persoon. En je moet erop kunnen vertrouwen dat wat er besproken wordt in goede handen is. Een background-check is niet gek. Referenties, aanbevelingen van kennissen helpt allemaal om hierin goede keuzes te maken.
  2. Zo iemand moet met je mee kunnen denken op hetzelfde niveau. Sterker nog; op een hoger niveau. If you are the smartest guy in the room; you are in the wrong room. En dat klopt ook. Als je alleen maar in gesprek bent met mensen die je naar de mond praten, leer je simpelweg niet.
  3. Daagt diegene je uit om uit je comfortzone te komen? Groei hoort te schuren; dus ook de adviezen die je krijgt. Schuurt het niet; betekent het dat je onvoldoende uitgedaagd wordt.
  4. Adviezen zijn 1 ding. Een goede sparringpartner is iets anders. Adviezen kan iedereen geven. Je hebt veel meer aan iemand die je kan verder helpen door goede vragen te stellen zodat je zelf tot nieuwe inzichten komt. Dit is veel waardevoller dan alles voorgekauwd te krijgen.
  5. NIVEA, dit staat voor Niet Invullen Voor Een Ander. Het is jouw groeiproces. Jij neemt de beslissingen hierin. Snapt jouw sparringpartner dat?
  6. Zoek alsjeblieft naar iemand die je inspireert. Iemand waarvan je wat wilt aannemen. Is dat niet zo; dan halveert ook het succes!
  7. Kennis van zaken. Snapt diegene jouw proces? Snapt diegene waar jij nu staat en wat jij nodig hebt? Toets dit vooraf goed. Is er onvoldoende aansluiting, zoek dan zeker nog even verder.
  8. Een goede sparringpartner gaat je tijd opleveren in plaats van kosten. Natuurlijk zal je in een aantal afspraken moeten investeren; maar onder aan de streep levert het je gegarandeerd winst op. Een groeiproces is vaak onbetaalbaar als je dit vergelijkt met de kosten die het met zich meebrengt.
  9. En misschien wel de belangrijkste; kijkt diegene naar al jouw levensgebieden of alleen naar je bedrijf? Dit maakt een enorm verschil. In veel gevallen ben jij jouw bedrijf. Dus als er uitsluitend gekeken wordt naar jouw bedrijf dan denk ik dat je jezelf te kort doet.

 

Juist als het nu goed gaat binnen je bedrijf, is er ruimte om even een stap terug te doen en samen met een ander op afstand naar je bedrijf en leven te kijken. Is alles nog in balans? Werk je de uren die je wilt werken? Wat kan er slimmer, efficiënter? Waar is nog winst te behalen?

Want was dat niet ooit de reden dat je voor jezelf was begonnen? Dat jij je eigen baas zou zijn, met de touwtjes in handen?

Als jij nu tegen jezelf kunt zeggen dat er nog winst te behalen is; wacht dan niet langer en zoek een goede sparringpartner.

En ook als het nu juist minder goed loopt dan je had gewild, is dit precies het moment om je te laten helpen. Een frisse blik van een ander kan maar zo weer een succesvolle koers bepalen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Volg de online masterclass