By Published On: juni 1st, 2022

Uit balans zijn is urgent.

“3 snelle tips voor direct meer balans in je leven.”

work life balance

Heb jij al een haarscherp beeld wat jou op dit moment uit balans brengt? Of is het de hoeveelheid van alles bij elkaar? Eigenlijk maakt dit ook niet uit. Wat wél veel uitmaakt is of het kortdurend is, of dat je er al langer mee rond loopt. Als dit langer is dan zorgt dit voor langdurige (chronische) stress met heel veel gezondheidsrisico’s waaronder hart – en vaatziekten. Dit is dus zeker iets wat je in de gaten moet houden.

Vaak raak je uit balans door een situatie die je niet onder controle hebt, maar waar je wel graag weer grip op krijgt. Je relatie, je werk of bijvoorbeeld je gezondheid. Deze situaties hebben we allemaal. En horen er ook bij. Het houdt ons scherp, zorgt voor reflectie en het maken van betere keuzes. Mits je een bewuste keuze maakt.

4 onbewuste reacties:

➡️ Proactief:

Vol ertegen in gaan, al je energie gebruiken om die grip weer terug te krijgen. Dit vergt heel veel energie

⬅️ Weglopen:

Hier wordt onbewust gekozen voor niets doen, het niet aangaan van de situatie

🔄 Passief:

Je wilt wel tot actie komen maar je raakt verstrikt in je hoofd, en vervalt in niets doen

↪️ Aandacht van jezelf verleggen:

Vaak naar een ander, dus bijvoorbeeld pleasen of zo veel mogelijk werk op je hals nemen om maar niet met het werkelijke probleem om te gaan

Alle 4 helpen je niet. Als je ze tenminste niet bewust kiest. En in eerste instantie kiezen we onze reactie niet bewust. Dit wordt volledig door ons onderbewuste bepaald. In maar liefst 98% van de gevallen.

Tip 1 om weer BEWUST in balans te komen

Zorg ervoor dat je je bewust wordt van jouw standaard reactie.

Ben jij proactief, loop jij eerder weg, ben je juist sneller passief, of verleg je het liefste de aandacht naar een ander? Als je dit leert inzien van jezelf, opent daar jouw deur om de volgende keer een reactie te kiezen die je wel helpt!

Tip 2 voor als je heftigere emoties ervaart

Neem 5-10 minuten voor jezelf. Zet bijvoorbeeld een wekker om de tijd in de gaten te houden. Ga op je rug liggen op de grond voor je bankstel, met je benen omhoog, kuiten op de zitting van de bank. Leg 1 hand op je onderbuik, en de andere op je hart. Adem 30 keer diep in en uit door je neus, en merk de gevoelens die je op dit moment ervaart. Laat ze er gedurende deze 5-10 minuten helemaal zijn.

Merk ze vooral op. Ze hoeven niet weg; je hoeft ze niet te veranderen. Merk op wat er gebeurt met je emoties, wat er gebeurt in je lichaam, en wat er gebeurt in je gedachten. Probeer zo veel mogelijk een toeschouwer te zijn, noem bijvoorbeeld hardop op wat je ervaart. Na deze 30 diepe in en uitademingen merk je op of er een verschil is tussen voor de oefening en nu. Je kunt de 30 diepe in – en uitademingen nogmaals herhalen.

Een bijkomstigheid is dat de heftige emotie vaak ook minder wordt. Let op! Dit is niet het doel op zich! Deze oefening gaat met name over beter leren kennen en herkennen wat er op dit soort momenten in je lijf en gedachten gebeurt.

Tip 3 Houd je brein voor de gek en focus volledig op iets anders

Ga iets doen wat al je hersenkracht nodig heeft. Bijvoorbeeld de boekhouding, of een heel erg precisie klusje, waar je al je aandacht bij moet houden. Wat ook direct helpt is het tekenen. Zorg ervoor dat je je linker – aan je rechterhersenhelft verbindt, door iets creatiefs te doen. Iets uitdagends te doen om zo weer terug in balans te komen. Buiten in de tuin werken is ook een goed voorbeeld. Werk met je handen. Of doe een intensieve workout in de sportschool, het liefst een les waarbij je ook je hoofd erbij moet houden.

Zit je midden in een stressreactie, dan lukt het ook niet om goede beslissingen te nemen voor jezelf, omdat je zenuwstelsel op dat moment alleen maar bezig is met je veilig houden. Je automatische fight-flight-freeze-fawn reflex neemt het dan over. Al je interne processen zijn op dat moment ingericht op overleven, waardoor je letterlijk niet scherp meer kunt nadenken.

Eenmaal daaruit, kun je alweer veel beter gerichte keuzes maken voor jezelf.

Verspil geen dag langer meer.

Lees ook

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Volg de online masterclass

    Ga naar de bovenkant