By Published On: april 3rd, 2023

Piekeren, waar komt dit door en hoe doorbreek je dit?

“5 korte video’s om het piekeren te doorbreken voor direct meer rust in je hoofd”

Piekeren waar komt dit door en hoe doorbreek je dit

Piekeren, piekeren, piekeren. Gek worden we ervan! Die gedachten die continu terugkomen waar we maar geen controle over hebben. Waar komen die gedachten nu door? En nog belangrijker; hoe doorbreek je die continue gedachten-stroom? Dit lijkt wel de meest belangrijke vraag onder hard-werkende professionals en ondernemers.

Daarom heb ik deze videoserie van 5 video’s gemaakt, die allemaal op een eigen thema ingaan. Om te beginnen bij de eerste. Piekeren waar komt dit door en hoe doorbreek je dit?

Tip 1 Je brein niet langer als opslagplaats gebruiken

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/YH6QSeBPf3w Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

We hebben ontelbaar veel gedachten op één dag! Goed nieuws is dat we 80% van de gedachten die we hebben continu herhalen. En dat herhalen staat gelijk aan piekeren. Als je dus een systeem weet te bedenken waardoor je die gedachten niet continu hoeft te herhalen en rangschikken; maak je het al een stuk rustiger!

Tip 2 Gedachten uit je hoofd halen

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/rmKFbiOn7jI. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

En hier de derde tip om het piekeren te doorbreken. Als je van alle piekergedachten die je hebt een top 10 of top 15 maakt – probeer ze allemaal te noteren – dan kan je daar vervolgens objectief een oplossing voor vinden. Door deze oefening te doen, creëer je allereerst overzicht én leer je jezelf aan om vanaf een afstand te kijken naar deze gedachten en er zo eenvoudiger een oplossing voor te vinden.

Tip 3 Minder persoonlijk maken

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/dz2a6sylUog. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Piekeren komt ook als we ons erg geraakt voelen. Ook deze gedachten komen steeds terug. Er ontstaat als het ware een gedachten-loop. Ook dit doorbreek je weer door er vanaf een afstand naar te kijken. In deze video leg ik uit hoe je beter leert om je ook in de ander te verplaatsen, zodat er ruimte komt op een nieuwe oplossing te bedenken.

Tip 4 Verleden – heden – toekomst, welke emotie hoort waarbij?

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/EY-LiFCfeBc. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Piekeren doen we alleen maar over het verleden of de toekomst. Zo zijn er ook voornamelijk emoties die gekoppeld zijn aan onderwerpen die zich in het verleden hebben afgespeeld. Zoals verdriet, woede, frustratie en bijvoorbeeld schaamte. Zo zijn er ook voor de toekomst specifieke emoties aan te wijzen; met name angst. Als je je realiseert dat we voornamelijk piekeren over het verleden of de toekomt; biedt dit ruimte in het hier-en-nu.

Tip 5 Doorbreek het identificeren met gedachten

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/j7n0MsZW-tg. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Piekeren kunnen we gelukkig ontdekken! Wij mensen hebben de unieke gave om op een afstandje naar onszelf te kijken. Wij kunnen reflecteren op ons eigen gedrag en gedachten. Door dit vaker te oefenen en te trainen maak je het jezelf makkelijker om in momenten die lastiger zijn voor je, toch de rust te bewaren voordat je reageert. Deze extra seconde die je leert inbouwen is van onschatbare waarde als het gaat om regie, controle en het behouden van rust in je hoofd.

En als je dan straks een stuk minder piekert….

Dan ontstaat er dus een stuk meer ruimte om bij jezelf in te checken wat je nu eigenlijk écht wilt. Het piekeren is als een sluier waardoor je eerder geen tijd, energie en aandacht wist vrij te maken. Daarom is het ook zo belangrijk om het piekeren te doorbreken. Zodra je daar een goede weg in gevonden hebt; ontstaat er dus tijd, energie en ruimte om te bouwen aan je grootste dromen.

Die zijn dan ineens een stuk dichterbij!

Verspil geen dag langer meer.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Volg de online masterclass

    Ga naar de bovenkant